Alles over Islamofobie

Islamofobie heet ook wel anti-moslimracisme, moslimhaat of moslimdiscriminatie. Dit is een specifieke vorm van racisme tegen (vermeende) moslims. Vaak gebaseerd op iemands naam, uiterlijk, kleding

Lees verder »

Islamofobie symposium

Moslimhaat en moslimdiscriminatie factsheetDoor Ewoud Butter Over de terminologie: moslimdiscriminatie, moslimhaat, anti-moslimracisme, islamofobie Er worden veel termen gebruikt om de uitsluiting van moslims te omschrijven.

Lees verder »

Op 30 juni organiseren het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) samen met de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) een bijeenkomst in de Amsterdamse moskee Badr (Willem Leevendstraat 7). Deze bijeenkomst vanaf 15 uur moet het begin vormen van een campagne tegen islamofobie.

Veel Nederlandse moslims voelen zich in toenemende mate onveilig, mede door de uitslag van de Nederlandse en Europese verkiezingen. Nederlandse moslims maken zich zorgen over het aantreden van een kabinet met de PVV, een antirechtstatelijke eenmanspartij die groot is geworden door uitingen en voorstellen die xenofoob en haatzaaiend zijn en elementaire rechten van moslims aantasten. Nederlandse moslims maken zich zorgen over een structureel wantrouwen richting moslims door de overheid en instellingen; ze voelen zich behandeld als tweederangsburgers die geassocieerd worden met ‘vijfde colonnes’, terrorisme en dreiging. Ze ervaren institutionele discriminatie door de overheid, negatieve beeldvorming in de media en een apathische houding van politiek en publiek ten opzichte van de opkomst van extreemrechts en islamofobe uitingen uit die hoek.

Deze signalen hebben ons gesterkt in de noodzaak van deze campagne. De tijd is gekomen om onze boodschap duidelijk te maken aan de overheid en civil society dat het tijd is om de strijd aan te gaan tegen islamofobie en onrechtvaardig beleid. We moeten moslimdiscriminatie niet meer accepteren, maar onze stem laten horen met alle beschikbare vreedzame juridische middelen. Dit lukt alleen wanneer we samenwerken, in onderlinge solidariteit, samen met andere antiracismegroepen in Nederland en daarbuiten.

We willen dit niet alleen doen, maar samen met verschillende moslimgemeenschappen, asielzoekers, moskeeën, onderzoekers, mensenrechtenorganisaties, juristen, studentenorganisaties, vrouwenorganisaties, Lhbtiq+-organisaties, vakbonden etc.

Op 30 juni zullen de eerste ideeën van de campagne besproken worden. Zo willen we gaan inventariseren wat de belangrijkste knelpunten zijn. Dit doen we door bijeenkomsten met verschillende islamitische gemeenschappen en een enquête. Dit moet leiden tot een kort inventariserend rapport en een update van de in 2021 door het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie verzamelde aanbevelingen (zie: https://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/wat-te-doen-tegen-moslimhaat-en-moslimdiscriminatie-de-suggesties-van-225-respondenten ). De tussentijdse resultaten van deze inventarisatie zullen we presenteren op 21 september, de internationale dag tegen islamofobie. Vervolgens willen we werken aan een update van het manifest tegen islamofobie dat in 2022 werd opgesteld door het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) samen met S.P.E.A.K., Meld Islamofobie, IZI Solutions en Emcemo.

Iedereen die zijn ideeën en ervaringen wil delen of zich actief wil inzetten, roepen we op om te komen en deel te nemen. Veel mensen uit Amsterdam en daarbuiten hebben inmiddels aangegeven hierbij aanwezig te willen zijn.

Met vriendelijke groet,

Abdou Menebhi, voorzitter CTID

Voor meer informatie Ab Jaafar (06 16437868)

schandalige en diep beledigende 'Haatmail'

Een van de vele verwerpelijke uitingen en bedreigingen jegens moslims in Nederland. Deze e-mail was waarschijnlijk naar aanleiding van een, door het CTID in samenwerking met de Nederlandse moskeeën georganiseerde bijeenkomst.
Van deze schandalige en diep beledigende ‘boodschap’ is inmiddels aangifte gedaan en de haatmail is bij verscheidene partijen onder de aandacht gebracht, wij kunnen alleen maar hopen dat de politie, het OM, de plaatselijke overheid en de landelijke overheid onze klachten en grieven serieus gaan nemen zoals ze dat ook zonder twijfel zouden doen wanneer het gaat om andere groepen.